Followers

Friday, December 31, 2010

Oh Syirahku Admitted (29 Dec 2010)

alkisahnya bermula begini...
ahad 26 dec 2010: seperti biasa aku pergi top-up stock ebm kat rumah emak untuk bekalan minggu ini, selalunya aku letakkan dalam 7-9 cup just nice untuk syirah minum dalam minggu tu. dalam masa yang sama aku terfikir untuk bekukan aku punya cooler pack sebagai bekalan untuk aku travel pack bila2 masa nanti. memandangkan bekas  peti ais aku dah penuh dengan susu sampai dah tak buleh nak masuk lagi ... lalu terpaksalah tumpang peti ais rumah mak.  Masa beli pampers syirah... aku ternampak tempat menyimpan ebm dalam bentuk plastik... so aku pun beli. sebab lebih economic nak simpan susu nanti, n jimat space. excited sangat nak guna plastic tu. so aku pun pump n letak satu plastic kat peti ais mak. sebelah cooler pack aku. cantik jer aku susun.

isnin27 dec.  : balik dari kerja mak aku tanya... kenapa susu ko warna putih jer tak de warna kekuningan macam selalu? betul ke susu tu kak yong? ...eh pelik pulak soalan mak ni. napa tanya gini. mestilah aku letak susu. dah banyak2 agaknya mak confuse sebab aku letak dalam plastic, dia ingatkan bekas air batu kot. so aku jawab." mestilah susu mak, warna dia memang lah putih" mak bagi jer kat syirah... jangan ragu2, min kan makan vitamin shaklee. memang warna susu tu kekadang lain sikit.... kehijauan sebab kesan alfalafa.

selasa 28dec: balik dari tempat kerja aku lihat cikyah jiran sebelah rumah sedang memegang botol susu yang sedang di panaskan untuk syirah, sementara syirah pulak sedang tidur di pangkuan emak ku, cik yah tanya "kakyong,... cik yah pun heran tengok ko punya susu ni, warna putih macam ais batu, cubo ikau tengok betul2 kot tersalah bubuh (soal cikyah dalam loghat negeri sembilanya). geli hati aku tengok muka cik yah dan emak, sianya orang tua ni... dah lama tak beranak... warna susu pun dah confuse hehheeh... kataku didalam hati. aku pun pergilah ambil susu botol kat tangan cik yah dan goncangkanya beberapa kali. Ehhh... aku pulak kehairanan.. kenapa warna susu ni lain macam, bukan kuning atau kehijauan... tetapi warna putih sebiji macam warna air ais.... "ha ko tengok lah kakyong warna susu ko tu. kan lain. " kata emak. kali ni aku pulak yang menggaru kepala. nape ekk, aku buka penutup susu, aku goncang lagi......eh... kenapa berketul2 dan berjeli...susu dah basi ker? aku tanya pada diri sendiri.... bila aku sentuh dah bau susu tu... ternyata berjeli...dan berketul... ehhhhh ni bukan susu ni... ni jeli cooler pack aku....

"mak ! susu mana yang mak tuang kan ni?" ... susu ko lah yang berbalut plastic warna timah tu... tu yang mak pelik..., semalam kan mak dah tanya kenapa lain macam, semalam mak dah buang... takut susu dah basi,, hari ni mak saja nak tunjuk kat ko...ko tengoklah sendiri, tadi syirah dah minum 4oz, laju jer dia minum.... alamak.... aku dah panik... "mak ni bukan susu... ni cooler pack min" banyaknya syirah dah minum,,,, ni bahaya lah mak.... buleh buat sakit perut... aku dah semakin panik...mak dan cikyah juga.."cepat kak yong...ko bawa anak ko pergi klinik. mak rasa memang dah bagi banyak tadi.... alahai siannya cucu opah... itulah... mak dah tanya kat ko banyak kali... nape tak tengok dan label betul" aku tengok muka mak dah serba salah... aku pulak dah lemah lutut... umpama syirah dah diberi makan racun... YA Allah selamatkanlah anak aku.  sementelah itu... syirah pulak lembik jer... dari tadi tak bangun2 tidur dari pangkuan emak... Panjangkan umur anak aku Ya Allah.

aku bawa syirah pergi klinik berdekatan... doc pun tak tau nak kata apa? tetapi melalui diagnosis awal, tiada tanda2 keracunan. tapi untuk langkah keselamatan. doc cadangkan aku bawa syirah pergi hospital sungai buluh untuk rawatan lanjut.

di hospital sugai buluh... kedaan sibuk seperti biasa, aku dah risau...dalam masa yang sama. aku susukan syirah sebanyak mungkin supaya syirah cepat berak & kencing, setakat ini tiada muntah2 atau tanda keracunan. maklumlah baby 4 bulan... apa yang dia buleh cakap.  kat wad kecemasan. doc refer syirah ke pakar pediatric, pediatric specialist tak benarkan syirah pulang, syirah harus diletakkan ke wad sebagai langkah pemantauan.  jadi terpaksalah kami bermalam di wad.


Tuesday, December 28, 2010

Rahsia Solat awal waktu

Entri ni ummi dapat daripada kawan2 ofis. entri ni bagus untuk kita semua sebagai peringatan pentingnya menjaga waktu solat & solat awal waktu

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Aku rasa fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak aid ?

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu …). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la …) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya … "

Thursday, December 23, 2010

The Journey of Nursharmin Insyirah

Indicator yang ummi upload dari About.com

Entry in ummi dedicated untuk puteri kedua ummi : Nursharmin Insyirah Bt Md Shahrulnizam
 seperti mana kakak, ummi buat entry ni untuk syirah baca satu hari nanti. supaya kalian tahu bertapa bermaknanya kamu berdua buat ummi n abah

Ummi tak perasaan bila syirah hadir dalam perut ummi. namun segalanya bermula apabila ummi & abah kembali dari percutian di Club med bulan dec 2009. masa tu ummi baru perasaan yang period ummi keluar sedikit sangat. macam bukan period pun ada. dah tu ummi beli pregnant test kat pharmacy, dan bila ummi cuba ternyata keputusanya positif.  dan masa tu masih tak puas hati lagi. so ummi pun suruh abah pergi beli 2 jenis yang berbeza. setelah mencuba kedua2nya ternyata keputusan tidak berubah.

tak dapat ummi gambarkan bagaimana perasaanya. takut dan risau , takut jika ianya bukan kandungan yang sebenar. takut andai kandungan anggur tu berulang kembali kerana ummi pernah mengalami  kandungan anggur sebanyak 2 kali. sungguh trauma sekali. so ummi nekad untuk berjumpa gynae bagi meleraikan kekusutan di hati dan jaminan bahawa kandungan kali ini benar2 selamat.

ummi decided nak mulakan first check-up kat klinik umra ss 13 shah alam. masa tu orang ramai sangat, but bila tiba turn ummi, rasa berdebar teramat. bila dr ummu check. dia kata tahniah, sebab kandungan kali ni kelihatan normal. tapi terlalu awal untuk menyakinkanya. sbb too small. so dia suggest ummi terus buat follow-up kat hosp sungai buluh lantaran medical history ummi tak berapa bagus. waktu tu hari selasa. ummi tak ingat tarikhnya. dr ummu cuma bagi ummi cuti sehari n nasihatkan ummi supaya rest. Pada hari jumaat, ummi mengalami pendarahan sedikit. ummi dah panik. dah lah tak lalu nak makan. terdapat pendarahan pulak, macam mana ni?? so ummi buat keputusan untuk pergi ke hospital sungai buluh.

sampai saja di wad kecemasan. orang terlalu ramai. ummi risau juga. ramai yang datang kerana demam. dah lah hospital ni terkenal dengan pusat H1N1, nauzubillah. minta dilindungi Allah.  bila tiba giliran ummi. doctor suruh ummi kencing untuk mengetahui level keton dalam air kencing ummi. ternyata parasanya terlalu tinggi. ummi tidak dibenarkan pulang dan harus bermalam di hospital kerana dehydrate. sian abah n kak nina, kena balik. dahlah ummi tak bawa pakaian. esok ajelah abah bawakan. ummi tinggal dengan pakaian hospital dulu. 

selepas itu ummi di tolak ke wad Gynae. wad 6 A, disitu ummi diperiksa oleh Dr Shahrul. kebetulan ummi dah biasa dengan Dr Shahrul kerana dia lah orang yang pertama dapat mengesan kandungan anggur dalam rahim ummi 2 kali berturut2. dia pun panik bila ummi bagi tau yang ummi pregnant. dia lakukan ujian ultabunyi,  ummi lihat wajahnya sedikit panik. kerana kandungan tidak dapat dikesan. ummi berdoa janganlah berlaku apa2. dia kata kalau nak lihat lebih jelas kena lakukan Vigina scan, dengan proses itu sahaja dapat melihat kedudukan kandungan dengan lebih jelas. ummi akur sahaja. sebab ummi pun dah tak larat. ummi pohon doa. andai ada rezeki ummi, maka minta Allah permudahkanya.  Sudahnya Dr Shahrul sarankan ummi diperiksa lagi oleh ketua gynae untuk dapatkan kesahihan.

duduklah ummi di wad 6A , setiap hari sebanyak 6 botol air dimasukkan kedalam badan ummi melalui tiub.  hari ke-3 Dr Azlin datang untuk membuat ulangkaji ultrabunyi.  Alhamdulillah syirah menampakkan bentuknya sebesar 3mm. bayangkan betapa kecilnya syirah pada tahap itu. Dr Azlin mencadangakan agar ummi banyakkan berehat disamping makan vitamin yang dibenarkan serta ambil ubat cardiprin untuk mencairkan darah agar disalurkan lebih kepada uri dan ubat duphaston untuk menghentikan pendarahan. ubat2 ni kena ambil secara konsisten selama kandungan 36 minggu. bayangkan betapa lamanya nak makan ubat. nak makan nasi pun payah inikan nak makan ubat. Dan disinilah bermulanya pengembaraan syirah bersama ummi dialam rahim, check-up yang pertama sehingga harinya di labour room, beginilah kisahnya bermula.

Januari
kandungan ummi mencecah 10-13 minggu, waktu ini morning sickness sangat kuat, tak lalu makan n minum dan muntah almost every hour, masuk saja makanan ummi akan muntah, tak kira lah makanan pejal mahupun cecair, so ummi banyakkan makan biskut tawar, supaya perut tak kosong.  Waktu ini, ummi berterima kasih kat sumer orang kerana mereka ambil berat tentang ummi, kawan2 office auntie ain, prema & mag, family dan terutama sekali pada abah syirah, tolong jagakan kakak nina dan bagi banyak masa kat ummi untuk berehat. waktu ni kerja kat office berlambak sangat sebab ada upacara Anugerah townhall. ummi ingat lagi kena attend meeting, ummi terpaksa standbay mug untuk meludah. tak tau kenapa tetiba banyak sangat air liur yang ummi tak buleh nak telan, kalu tertelan nanti mual n muntah. tiap2 hari ummi datang kerja dalam pukul 0930, boz ummi diam jer, terima kasih bebanyak.

Februari
kandungan ummi mencecah 14-17 minggu. masih lagi muntah2, kerja office tak berapa heavy, adalah 2 project yang ummi kena buat, time ni ummi masih belum boleh makan lagi. bau makanan pun tak buleh apatah lagi bau rokok. ummi paksa abah syirah merokok kat luar, kalau nak makan kat office ummi akan minta tolong auntie prema or auntie jasmin untuk tapaukan untuk ummi. ummi tak pergi rumah opah, sebab kat situ ramai orang merokok. so play safe just stay kat rumah jer, tidur n baring, abah belum kerja lagi time ni, masih bawa teksi. masa check-up kat klinik desa. diorang suruh ummi buat MGTT check, sebab kandungan ummi gugur berturut. ummi dah pergi dah. kali pertama pergi, nurse suruh ummi balik sebab dah lewat, kali kedua pergi ummi muntah depan nurse, so dikira batal. kena repeat lagi. aduh macam mana ni. dah memang ummi nak muntah. mana buleh tahan.

March
Kandungan ummi mencecah 18-22 minggu, hampir 4 bulan. perut pun dah membesar. banyak baju yang tak buleh pakai. ummi mula control muntah, dah buleh enjoy food sedikit. yang pasti tiap2 hari ummi mesti minum susu, itu minuman kegemaran ummi. kat meja office ummi mesti ada air susu ducth lady low fat milk, air 100+, buah tembikai tiap2 hari. ummi tak lalu nak minum air panas, sumer mesti air sejuk jer, sbb badan ummi panas. waktu ni ummi belum rasa tendangan syirah, tak macam kak nina. seawal 4 bulan memang dah rasa tendanganya. time ni pulak kat rumah opah sangat sibuk, opah pergi new zealand selama 1 minggu, seminggu selepas tu sibuk dengan persiapan majlis bertunang cik pop. time ni kat umah kita ada ibu kucing n anak2nya yang baru dilahirkan. cantik sungguh warna kucing tu, berbulu tebal. ummi sentiasa ingatkan diri supaya tidak terlalu hampir dengan kucing. sebab bahaya untuk syirah, takut toxoplasma.  bulan ni juga kita dikejutkan dengan berita sedih dimana baby auntie awin dikhabarkan sudah pun meninggal dunia ketika dalam kandungan ketika berusia 8 bulan.  kesian sangat kat auntie awin, semoga auntie awin tabah menghadapi dugaan.

April
kandungan ummi mencecah 23-26 minggu, hampir 5 bulan, wahhh memang nak kena pakai baju pregnant. mana nak cari ni? ummi malas nak beli dress, pakai pun sekejap jer. time ni tunggu maksu bersalin, dia bersalin jer, ummi nak pinjam maternity dress dia. save sikit. tetiba ummi dapat herpes atau orang melayu panggil  kayap at this stage, ummi risau sangat, kenapa boleh dapat penyakit ni, apa kesanya pada baby dalam kandungan? bahaya tak? aduhai risaunya. ummi google info pasal kayap, but tak banyak. ummi pergi check kat hospital sungai buluh, dan doc bagi ummi MC selama 9 hari sebab penyakit ni contagious dalam masa yang sama ummi pun ada juga buat secara tradisional. mana satu yang mujarab? entahlah ummi percaya kedua-duanya, makan ubat antibiotik n follow apa perubatan tradisional suruh buat alhamdulillah sembuh. bulan ni rezeki ummi murah, ummi ada duit lebih untuk buat 4d scan. ni gambar2 syirah dalam perut ummi. at this stage, doc cakap baby sihat, sumer normal. Alhamdulillah,

gambar scan syirah dalam 4D format


May
kandungan ummi sekitar 27-30 minggu = 6 bulan. wow sekejap jer. time ni ummi dah buleh enjoy food. wow really put on weight 3 kg. masa pergi check-up kat hospital, doc nak tengok keputusan MGTT. alamak! ummi tak buat lagi, macam mana ni? nampaknya kena p klinik juga n buat. so ummi pun buat lah kat klinik, nasib baik tak muntah lagi kali ni. bulan ni opah n wan planning nak pergi umrah sekeluarga. ummi nak pergi juga, tapi tak buleh, doc nasihatkan ummi supaya tak pergi sebab risiko terlalu tinggi. ummi punya antibodi lemah. lagipun syirah tak aktif menendang berbanding kak nina. kekadang ummi risau, kenapa syirah banyak diam. tinggal lah kita sekeluarga termasuk acik pop yang stay. the rest termasuk nek wan pun pergi. yang pasti ... ummi memang kaki tidur, hari cuti ummi buleh spend untuk tidur sepanjang hari.

kerja kat rumah bertambah sibuk sebab nak prepare untuk majlis kahwin acik pop n cik dida. so bizi nak melipat beg strawbery sebagai goodies nanti.

June
kandungan ummi 31 hingga 34 minggu = 7 bulan
ummi really put on weight. waktu ni ummi memang tak larat sangat, tapi keadaan jadi hapenning. bulan yang cepat berlalu dengan pelbagai aktiviti, bermula dengan kenduri cik pop, kemudian kami pergi bercuti ke pulau pangkor. ummi hampir2 tak jadi nak pergi sebab abah kerja. but lastly menjadi juga. seronok giler. ummi really enjoy it. ummi start mensibukkan diri ummi untuk memudahkan proses bersalin nanti. kata orang tua lah. slowly ummi dan abah baru nak beli barang baby. banyak barang baru yang diperlukan sebab barang kak nina ummi dah banyak sedekah kat orang. mak bidan pun ummi dah uruskan. so cuma nak pack beg pergi hospital jer belum lagi. time ni ummi banyak surf internet looking information about breastfeeding. ummi berhasrat nak fully bf syirah selama mampu.

Antara gambar kenangan kat pulau pangkor yang ada gambar fizikal ummi sewaktu mengandunkan syirah


July
kandungan ummi 36 hingga 39 minggu = 9 bulan
wah time ni memang perut dah besar. ummi memang tak larat nak bawa perut dah. tiap2 hari berdoa semoga cepatlah syirah bersalin. dengan kerja office yang berlambak ummi really cant take it. until one stage ummi p klinik begging for mc. but doc dont want to give, sebab ummi takde simptom contraction. kebetulan kawan ummi kak hanim n nadia dah selamat bersalinkan baby mereka... aduhai syirah cepatlah keluar (doa ummi tiap2 hari)

30 july 2010
ada lagi sepuluh hari menjelang ramadhan, ummi patutnya dijangka bersalin 03 august, doc dah pesan supaya pergi labour room andai kata tida tanda2 bersalin. ummi malas nak datang ofis, memandangkan dah janji dengan auntie jasmin nak beli spectra pump dari dia... so ummi pergi juga, gagahkan diri

0830: ummi sampai ofis, sampai sahaja kat tempat parking kereta, ummi perasan ummi dah sukar nak gerakan kaki. tapi ummi paksa juga... eh ni dah nak bersalin ke? perasangka ummi. ummi gagahkan kaki pergi letak sumer stuf kat ofis n p toilet untuk check. tapi takde tanda apa2 pun

1030: ummi check lagi... masih tiada tanda. tapi sakit pinggang dah ada setiap 45 minit. Oh My good inikah masanya? beg tak packing lagi. auntie mag & jasmin dah risau, diam2 dalam hati ummi pun risau juga. ummi pergi medical centre kat bawah, apalagi kecoh lah satu medical centre kata ummi nak bersalin. doc azni tanya kenapa ummi datang ofis? sbeb dah dekat dengan due date. doc bagi ummi mc n suruh ummi balik cepat. ummi pun call abah, ummi bagi tau dah ada tanda. hari ni dah lah hari jumaat, takut kenderaan banyak. ummi gagahkan diri drive balik. sampai di simpang trafic light... tetiba hp berbunyi, at the same time contraction datang. Ya Allah time tu ummi berdoa supaya ummi sempat drive balik. susah nak masukkan gear. tapi ummi berjaya drive sampai rumah kita.

1.00pm: sampai rumah, ummi pack barang hospital. tunggu abah balik dari sembahyang jumaat dan hantar ummi pergi rumah opah. actually ummi masih buleh tahan sakit. so ummi suruh abah pergi kerja macam biasa. kebetulan malamnya abah ada majlis makan.

kat rumah opah, opah suruh ummi jalan banyak2 untuk mudahkan proses bersalin. ummi mandi& tidurkan kak nina. buat macam biasa. cool sambil practise kan teknik bernafas. hehhehe sempat lagi refer note.

7.00 mlm, sakit bertambah, tapi tiada tanda air ketuban atau darah, cuma sakit pinggang teramat. abah pesan kalu dah rasa nak pergi hospital nanti col abah semula. so ummi rendamkan air akar siti fatimah dan minum airnya, makan kurma banyak2 makan nasi. sumer nak tambahkan tenaga nak untuk labor room nanti. opah pula sediakan air teh n telur ayam bahagian kuning 2 biji. itu petua opah nak bagi tenaga. dan call abah.. ummi dah ready to go. acik pop pula kat madinah masa tu, minta acik pop doakan ummi selamat & mudahkan bersalin. minta ampun kat opah, n wish opah happy birthday, sian opah takde sapa ingat birthday dia. sumer risau pasal ummi.

9.00pm, ummi sampai diperkarang hospital sungai buluh. lakukan proses pendaftaran, kontraksi semakin kerap every 5 minit. time ni ummi tunggu gak bila nurse nak masukkan ubat berak, ummi dah makan banyak ni. tapi nurse tak bagi pun. time ni ummi dah keluar darah.

1030pm doc masukan ummi dalam labour, pintu rahim dah buka dalam 6cm. doc pecahkan air ketuban. time ni doc cakap baby dah berak sikit, ummi risau sangat. janganlah ummi kena p dewan bedah pulak. kalu buleh ummi nak beranak normal.

11.00pm pintu rahim dah buka 9cm nurse suruh ummi teran, ummi tanya buleh tak panggilkan husband, ummi nak abah bantu ummi. nurse panggil abah masuk. Abah bantu ampu bahu ummi, kali ni abah really membantu.. hurm tak macam kak nina dulu. ummi really appreciate sangat. sekali teran... push ...kali kedua...dah nampak kepala... kali ketiga ummi dah tak larat, hampir surrender, siap minta nurse vacuum, sebab risau syirah lemas. nurse suruh ummi tarik nafas sedalam dalamnya....n teran sekuat hati.. dan kali ni ummi berjaya melakukanya.

maka 1119pm lahirlah Nursharmin Insyirah, sebaik sahaja keluar dari rahim ummi syirah nangis sekuat hati, nurse letakkan syirah atas dada ummi, Alhamdulillah semuanya selamat tanpa sebarang komplikasi, syirah lahir dengan cukup sifat seberat 3.00kg huhuhu ummi ingat kan lebih besar dari kak nina, rupanya kecil sahaja. tapi itupun ummi tak larat nak teran. Syirah lahir sama dengan tarikh lahir opah.. big present untuk opah
antara pose Insyirah ketika berusia 1-7 hari

Thursday, December 2, 2010

LDP Course

Akhirnya aku tamat gak kursus 3 hari ni... ingat kan tak mampu nak buat. ramai yang kata couse ni leceh... long hour, a lot of presentation. but to achieve my PMS... i have to complete it. I did it Yeayyyy... semoga pengajaran dan momentum yang aku dapat sepanjang sesi ni dapat aku kekalkan dan aplikasikanya. InsyaAllah. dan yang paling aku bangga adalah... aku berjaya mengepam biarpun dikeributan nak attend lecture. setiap kali break jer... bergegas p surau... nak mengepam tak pun balik bilik. sib baik ada icebox so dapatlah aku simpan stock susu ni. kalu pump kat surau leceh sket.. sebab ada satu jer powerpoint dah tu ramai orang. tapi tak kisah arr janji pump n kejar masa

Ya Allah permudahkanlah segala urusanku dalam melaksanakan tanggung jawab kepada anak2 ku & orang sekeliling ku. Moga Hasratku untuk bf syirah selama 2 tahun terlaksana.

btw aku punya stock alfalafa dah habis... dah order dah.... tapi tak sampai2 lagi... cik Norita... harap dapat dipercepatkan ye... tima kasih